Yüzme Havuzu Tamiri ve Su Yalıtımı

Havuz Tamiri

Havuz kaplaması, derzler, ışıklar ve iç kasaları, fıskiyeler, havuz tesisatı, giderler, taşmalık, denge tankı tamamen elden geçirilmelidir. Havuz temizliğinde kullanılan klorun etkisiyle yukarıda bahsi geçen yerler başta olmak üzere ciddi şekilde deforme olur. Ufak bir ihmal 400 – 500 ton suyun boşaltılıp yeniden doldurulması demektir. Bu da ciddi bir maliyettir. Havuza döşenen seramikler, dolu havuzlarda pozitif, boş havuzlarda negatif basınca maruz kalırlar. Soğuk havalarda ise don tehlikesi altındadırlar. Bu nedenle, tüm bu etkenlerden korunmak ve uzun ömürlü bir su yalıtım uygulamasını garantilemek için klorlu suya, don tehlikesine, negatif ve pozitif su basıncına dayanıklı bir seramik yapıştırıcısı kullanılmalıdır. Derz boşlukları da temizlik malzemelerine ve kimyasallara karşı dirençli bir derz dolgusu ile doldurulmalıdır.

Havuz Yalıtımı

Yakın zamana kadar sadece 5 yıldızlı otellerde görmeye alışık olduğumuz yüzme havuzları ve süs havuzları, artık neredeyse her müstakil konutta ve site düzeni içinde oluşan yerleşim alanlarında sıradan ve genel konseptin ayrılmaz bir parçası haline gelmeye başlamıştır. Yapılarda arzu edilen doğru detay çözümü ve işin gerekliliği esasına göre havuzlarda su izolasyonu da bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Havuz izolasyonundaki temel amaç, havuz ana iskeletini meydana getiren beton blok ile, suyun temas ettiği kaplama yüzey arasında bir bariyer oluşturarak hidrostatik su basıncı ile oluşan deformasyonun önüne geçmek, havuz sularında kullanılan kimyasalların zaman içerisinde oluşturacağı aşınmalar neticesinde kaplama derzlerinin işlevini yitirmesi sonucu oluşabilecek su sızmalarının önüne geçmek, ayrıca toprak ile temas eden havuz dış cephesinden sızacak olan doğal suların havuz suyuna karışmasına engel olmak için yapılan genel uygulamalara havuz izolasyonu denir. Havuzlarda su yalıtımı genellikle yalıtım örtüleri, geçirimsiz beton ve cam gibi takviyeli kaplamalar ile yapılmaktadır.

Örtülerle Yapılan Havuz Yalıtımı

Haznelerin yatay, düşey, eğri ve eğimli yüzeylerine uygulanır: İçinde taşıyıcılı bir bitüm bazlı yalıtım örtüleri iki veya çok katlı olarak düzenlenerek, katların birbirine ve yüzeye sıcak bitüm ile yapıştırılan yalıtım şeklidir. Bu yalıtım örtü malzemeleri elastik olup, iyi bir çekme ve mukavemetine sahiptirler. Çeşitli uzama katsayılarına sahip türleri de vardır. Betonarme sistemde olabilecek hareketlerle ilgisi olmadığı için kolaylıkla devre dışı kalmazlar. Hem içten dışa hem de dıştan içe olan su basınçlarına karşı yalıtım özelliği vardır. Uygulamada duvar yalıtımı tamamlandıktan hemen sonra koruyucu tabaka gerekir. Bu tabaka üzerine ayrıca kaplama malzemesi uygulanır.

Geçirimsiz Beton İle Yapılan Havuz Yalıtımı

Su kanallarının yüzlerine uygulanan, uygun granülometri ve gerektiğinde geçirimsizliği sağlayan katkı maddeleri kullanılarak yapılan ve en az 10 cm kalınlığında beton bir tabaka oluşturan su yalıtımı yöntemidir.

Cam Lifi Takviyeli Plastik Kaplama İle Yapılan Havuz Yalıtımı

Haznelerin yatay, eğri, eğimli ve düşey polyesterin cam elyafı ile takviye edilmesi suretiyle yüzeyde bir kaplama tabakası oluşturacak biçimde döşenmesiyle oluşur.

Havuz yalıtımları aşağıdaki temel unsurun çok iyi çözülmesi ve buna göre gerekli önlemlerin alınmasını gerektirir. Kısaca bunlar;

  • Sisteme etki edebilecek, özellikle yatay titreşimler,
  • Sisteme etki edebilecek, düşey ve yatay yükler,
  • Isı genleşmeleri,
  • Betonun geçirimsizliği,
  • İçten dışa/dıştan içe su basıncıdır.

Yorum bırakın

Call Now Button